№1 Малки подобрения и ремонти

Ако се чудите как бихте могли да получите по-висока цена за предлагания от вас имот, то отговорът се състои в малките подобрения и ремонти, с които ще съумеете да вдъхнете нов живот на старото жилище. Разбира се, преди да предприемете каквито и да било ремонтни дейности, е важно да обмислите колко финансови средства, лично време и усилия сте склонни да вложите в подобряването на условията. По този начин ще направите вашето жилище значително по-конкурентноспособно и атрактивно за купувачите. Въпреки това е важно да отчетете, че невинаги може да разчитате на пълна възвръщаемост на инвестицията, особено в случаите, когато е необходим по-сериозен ремонт. Все пак трябва да имате предвид, че търсещите имот със сигурност биха оценили предимството да се нанесат в готово за живеене жилище, без да са необходими усилия за пребоядисване на стени, циклене/лакиране на паркет или ремонт на конструктивни части и амортизирани уреди.

№2 Подобряване на функционалността

Водещ фактор, който може да направи вашия апартамент по-привлекателен, е функционалността на обзавеждането. Ако сте решили да оборудвате жилището преди да пристъпите към продажба, е важно да се стремите към практичен и минималистичен подход. Не забравяйте, че вкусът е субективен, а освен това не бихте могли да предвидите какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите собственици. Може да се окаже, че купувачите имат дете, а вие не само не сте предвидили детско легло, но в стремежа да обзаведете с всичко потребно, сте усвоили цялото жизненото пространство. Именно затова се стремете да оставяте свободни пространства и „въздух“ в помещенията и търсете функционалността както в дизайна на мебелите, така и в интериорните идеи за тяхното разположение.

№3 Почистване и подреждане

В никакъв случай не подценявайте чистотата и спретнатия вид на имота като ключов фактор във вземането на решение за покупка. Макар това да ви се струва като незначително основание за оттеглянето на интереса на купувачите, съмнителната хигиена и липсата на грижа за състоянието на имота имат съществена роля при сформирането на първо впечатление. Не забравяйте, че макар покупката на жилище да е изцяло рационално обусловена, купувачите често са водени от своите емоционални подбуди и подобен тип немарливост може да ви изиграе лоша шега.
Приберете всички вашите лични принадлежности и приведете в ред останалите вещи. Забършете насъбралата се прах, минете старателно с прахосмукачка. В помещенията, в които настилката позволява, минете с моп, напоен с подходящ препарат. Ако метеорологичните условия са приятни, измийте прозорците. Бъдещите собственици със сигурност биха искали да проверят каква гледка се разкрива от апартамента. При никакви обстоятелства не пропускайте грижата и вниманието към санитарните помещения и кухнята. Те са традиционна „спирка“ при огледите на жилища, на която се отделя много време, а освен това подлежат на много прецизен поглед.

№4 Добри рекламни снимки и оферта

Първият досег на купувачите с обявените за продажба имоти се случва много преди реално да се пристъпи към организацията и провеждането на оглед. Именно поради това е повече от наложително да се погрижите за професионалното оформяне и качествената визуализация на публикуваната от вас оферта. Добра идея е освен снимков материал да приложите и видео. Това ще предостави на клиентите възможност за виртуална разходка, което ще увеличи шансовете да се пристъпи към реален оглед, който няма да се окаже сблъсък с предварителните им очаквания. Не на последно място, бъдете старателни във всеки аспект. Всичко е от значение – от представителните кадри, през грамотността и атрактивното представяне на предимствата на имота, до каналите, чрез които ще разпространявате вашата оферта.