1. Довършете ремонта

В случай че сте започнали ремонт преди да вземете решението да обявите своя имот за продажба, е добре да се погрижите за скорошното му финализиране. Ако се поставите на мястото на купувача вероятно не бихте проявили засилен интерес към жилище, което наподобява строителна площадка. Тук е моментът да се уточни, че преди всичко купувачите са подвластни на първоначалното си впечатление и често емоциите, провокирани от него, имат ключова роля за крайното решение. Поради това е особено важно да се постараете и да приведете в приятен вид предвиденото за продан жилище. Имайте предвид, че качествено извършените ремонтни дейности биха могли да се отразят върху сформирането на цената в положителен за продавача аспект. Разбира се, това в никакъв случай не трябва да се превръща в самоцелна идея. Важно е да оставите „въздух“ и свободно жизнено пространство в апартамента. Не забравяйте, че невинаги вашите лични представи за удобство и комфорт биха отговорили на нуждите и възгледите на потенциалните купувачи. Затова бъдете умерени в ремонтите и обмислете обстойно избора на обзавеждане и мебелировка на имота.

2. Почистете и подредете

Едни от първите неща, които се забелязват още с прекрачването на прага на входната врата, са редът, чистотата, както и вниманието, с които продавачът поддържа своята собственост. Макар да ви се струва като незначителна подробност, трябва да имате предвид, че нечистотиите и нехайството за състоянието на имота често говорят за немарливо отношение изобщо. Мнозина купувачи не биха проявили интерес към имот, обсипан с безразборно разхвърляни вещи и съмнителна хигиена. Това се дължи на факта, че вниманието им ще бъде отвлечено от върлуващия хаос, вместо впечатленията им да бъдат фокусирани върху реалните качества и предимства на имота.

3. Сключете договор с агенция и се запознайте с брокера

Една от причините в отказа на участниците на пазара на имоти да се допитат до брокер е нежеланието за плащане на комисионна за извършените услуги. Въпреки това, трябва да сте наясно, че сумата, която ще заплатите, за да покриете стойността на агентската комисионна, е многократно оправдана, тъй като ще ви спести много нерви, главоболия, време и усилие. Именно поради това не се колебайте да се доверите на специалисти в сферата на недвижимите имоти.

Сключването на договор за посредничество ще регламентира взаимоотношенията между двете страни, което ще гарантира за точните условия, по които взаимно ще се ръководите. От своя страна, познанството с брокера ще допринесе за установяването на доверие, което е неизменна част от лекия и сполучлив път към осъществяване на мечтаната сделка.

4. Определете удобно време за огледи

Ако изберете съдействието на агенция за недвижими имоти, ще се разтоварите от ангажираността самостоятелно да планирате и уговаряте удобни и за двете страни огледи, както и да провеждате множество телефонни разговори със запитвания, които невинаги изглеждат особено перспективни и обещаващи. Важно е обаче да знаете, че какъвто и избор да направите, ако искате да продадете имота си, трябва да сте склонни към диалог, да бъдете гъвкави и отворени и да съобразявате с интересите на купувачите, за да не се окажете, че самите вие сте пречката за осъществяването на успешната продажба.